Странице

субота, 31. мај 2014.

G. spanakopita




G. kao Grčka...   vrelo sunce, toplo more, peščane plaže, muzika ♥ miris začina, maslina, sira i naravno, vina   hrana koja greje stomak, a i srce   još kad se doda raznovrsno povrće, voće, pa slatkiši   Grčka je raj za alavice kao što sam ja...   G. kao Gaga.. ;)

Ovaj recept je suvenir sa letovanja   Pita je zgodna u svakoj prilici - za doručak, ručak ili večeru, uz jogurt, pivo ili vino, kao samostalni obrok, predjelo ili u okviru bife-posluženja... 


Sastojci:
12 listova (oko 400 gr) tankih kora za pitu (našla sam od integralnog brašna)
300 gr spanaća (ili 15 listova blitve)
300 gr Feta sira
po želji perca mladog crnog luka, seckani peršun i mirođija
2 komada jaja
1dl kisele vode
1 dl ulja

Priprema:




Spanać (ili blitvu) očistiti od peteljki, oprati, malo usitniti i kratko staviti na vatru da malo svene (teflonski tiganj ili još brže u mikrotalasnu na nekoliko minuta).




Feta sir izgnjeciti viljuškom, dodati prohlađen spanać (blitvu), po želji dodati luk, peršun i mirođiju. Dodati jaja i kiselu vodu i promešati.








Na polovinu kore sipati kašičicu ulja, razmazati ga po toj polovini, preklopiti koru, pa na dve trećine površine razmazati nadev. Ovlaš umotati u rolnu kao palačinku, pa smotati u krug. Tako filovati sve kore. 


U sud podmazan uljem naređati pitice. Malo fila ostaviti, pa njime premazati pitice odozgo, pazeći da komadići spanaća ostanu u sredini. Peći na 200°C oko 45 minuta ili dok lepo ne porumene.


Pravila sam sa blitvom, jer imam svoju. Luk, peršun i mirođija  po originalnom receptu idu u ovu pitu, ali je ukusna i bez njih. Ne soliti, feta je slana! 







7 коментара:

  1. joj i muzikica ;)))) ko će dočekati 2o.o9. i Potos ;))))

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Znam ja, draga Biljo, da si ti veliki fan Grčke.. ♥ Ali ima na kraju pasusa i G. kao Gaga :) Tako da naslov može da bude Grčka spanakopita ali i Gagina spanakopita ;)

      Избриши