Странице

понедељак, 22. мај 2017.

Krompir sa dimljenim lososom



Ovom receptu ne treba neki posebni uvod, dovoljno je pogledati slike i sastojke.. Pade mi sad na pamet ona zezalica da kod nas neki jedu kupus, neki jedu meso, u proseku - sarma! 😜 Tako je i sa ovim jelom - krompir jeftin, losos skup, pa se sve uklopi u srednji trošak.. 

Koristila sam krupni mladi krompir koji se ispekao očas posla (još sam prošla bez ljuštenja, samo sam ga oprala).. Losos je bio već posut čili papričicom, što je podiglo ukus za stepenik više!


Sastojci:
6-7 krompira srednje veličine 
200 ml kisele pavlake 
150 gr dimljenog lososa
1 kašika maslinovog ulja
po ukusu soli, bibera, čili mlevene papričice i vlašca

Priprema:


  • Opran i osušen krompir preseći na pola i sredinu izdubiti kašičicom. 
  • Premazati svaku polovinu krompira maslinovim uljem i složiti u pleh na parpir za pečenje. Posoliti, pobiberiti i peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne omekne i porumeni. 
  • Izvaditi pleh, par minuta prohladiti, pa u svako udubljenje pečenog krompira dodati kašičicu-dve kisele pavlake, malo je posoliti i pobiberiti.
  • Preko pavlake složiti listove dimljenog lososa i sve odozgo posuti sitno seckanim vlašcem.


Uz čašicu vina ovo je odličan laki obrok, mada može i u nekoj svečanijoj prilici da se posluži kao predjelo. Dobra je ideja da se ispeku manji krompirići, nadevaju kao u receptu i posluže kao zalogajčići, odnosno kako se sad moderno kaže, finger food..