понедељак, 31. јул 2017.

Bogata salata od boranije






Iako se boranija najčešće sprema kao varivo, preporučujem je i kao salatu, meni je tako još lepša! Leti pogotovo, kada mi je najmilije da po vrućini ručam neku složeniju salatu i uz nju malo sira. Uz čašicu finog ohlađenog belog vina ovo je prava uživancija..




Sastojci
500 gr boranije zelena "olovka"
300 gr paradajza
10 zelenih maslina bez koštica
100 gr feta sira
1-2 kašike semenki suncokreta


Preliv:
1-2 češnja belog luka 
1/2 limuna - sok
50 ml maslinovog ulja
malo bosiljka
soli po potrebi

Priprema:

  • Kuvati destak minuta očišćenu i isečenu boraniju u malo posoljenoj vodi (paziti da se ne raskuva!). 
  • Dok se boranija kuva pripremiti preliv -  iscediti sok od limuna, pa ga izmešati sa sitno iseckanim ili zgnječenim belim lukom, maslinovim uljem i bosiljkom. Po potrebi dodati malo vode i soli (oprez, jer je feta sir slan).
  • Na suvom tiganju kratko i uz mešanje tostirajte semenke suncokreta.
  • Kuvanu boraniju isprati hladnom vodom i prebaciti u činiju za salatu. Iseći paradajz na komadiće, masline na kolutiće, pa ih dodati u sud sa boranijom. Preliti prelivom i dobro protresti da se preliv ravnomerno rasporedi (ne mešati, da se boranija ne raspadne). 
  • Salatu dobro ohladiti. Pre posluživanja odozgo namrviti feta sir i posuti tostirane i ohlađene pinjole (ili semenke suncokreta).